Fas mutfağının vazgeçilmezlerinden lezzetli bir meze. Patlıcan, domates, sarımsak, zeytinyağı ve çeşitli baharatlarla yapılan zaaoluk me...

Zaalouk - Domatesli Patlıcan Salatası


Fas mutfağının vazgeçilmezlerinden lezzetli bir meze. Patlıcan, domates, sarımsak, zeytinyağı ve çeşitli baharatlarla yapılan zaaoluk meze olarak yenmenin yanı sıra, bir dip sos olarak da genellikle kızarmış ekmeğin üzerinde servis ediliyor.
İşin püf noktası malzemede saklı: Hazırlarken taze ve olgun domates kullanın ve salatanın üzerine extra virgin sızma zeytinyağı serpin.

Damak tadınıza göre dilerseniz hazırlarken bir dilim limon ve kırmızı pul biber ilave edebilirsiniz.


Zaalouk
Hazırlık Süresi: 20 dk. Pişirme Süresi: 40 dk.

Malzeme
4 – 6 kişilik;

1 iri patlıcan, kabuğu soyulmuş ve doğranmış
4 iri ve olgun domates, kabuğu soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış ve doğranmış
3 diş sarımsak, ince doğranmış veya ezilmiş
1/3 su bardağı doğranmış taze kişniş ve maydanoz, karışık
1 tatlı kaşığı paprika
1 tatlı kaşığı kimyon
1 ½ tatlı kaşığı deniz tuzu
1/8 tatlı kaşığı kırmızı Arnavut biberi (tercihe bağlı)
1/4 su bardağı sızma zeytinyağı (tercihen extra virgin)
1/3 su bardağı su
Bir dilim limon (isteğe bağlı)

Hazırlanışı

Dilerseniz, patlıcanı kabuğunu soymadan közleyebilirsiniz. Bunun için patlıcanı boylamasına dilimleyin, fırın ızgarasında çevirerek yaklaşık 15 dakika boyunca közleyin; kbuğu kavrulmuş olacak ve içi de iyice yumuşak olacak. Daha sonra kabuğunu soyun ve el blenderinden geçirerek püre kıvamına getirin. Şimdi tarife geçebilirsiniz.

1. Bütün malzemeyi derin bir tencere veya tavada karıştırın. Kapağını kapatın ve orta (veya orta yüksek) ateşte 30 dk. kadar kaynatmadan ara sıra karıştırarak pişirin. Gerekirse ocağın altını kısarak ayarlayın ve yiyeceklerin yanmamasına dikkat edin.

2. Bir kaşık veya patates ezici yardımıyla pişmiş malzemeyi iyice ezerek domates ve patlıcanın güzelce karışmasını sağlayın. Dilerseniz bu aşamada tavaya bir dilim limon ekleyebilirsiniz. Yaklaşık 10 dk kadar daha, yemeğin suyu iyice azalana dek kapağını kapatmadan pişirin. Dibinin tutmamasına dikkat edin.

İster sıcak ister soğuk olarak kıtır veya kızarmış ekmekle servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun

0 yorum: