Pirinç dünyada en çok tüketilen tahılların başında geliyor. Kuşkusuz en büyük pirinç üreticisi ve tüketici de Çin. Asya’da binlerce yıldı...

Geleneksel Usulde Pirinç Nasıl Pişirir?


Pirinç dünyada en çok tüketilen tahılların başında geliyor. Kuşkusuz en büyük pirinç üreticisi ve tüketici de Çin. Asya’da binlerce yıldır var olan pirinç, ulaşımın gelişmesiyle birlikte buradan Afrika’ya ve Amerika’ya gitmiş.
Pirincin tipi ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Hindistan’da uzun taneli Basmati pirinci tercih edilirken, Japonya’da orta taneli Suşi (sushi) pirinci kullanılıyor. İtalya’da ise risotto’da kullanılan Arborio pirinci yaygın
Çoğunlukla pirincin pişirmeden önce suda yıkanması öneriliyor, ama bu bir zorunluluk değil.

Uzun taneli pirinç nasıl pişirilir
  1. Pirinci soğuk suda yıkayın
  2. Pirinci tartın ve gerekli su miktarını belirleyin: 1 ölçek pirince 1,5 ölçek su kullanacaksınız
  3. Pirinci bir pirinç tenceresine koyun ve suyunu ilave edin (pirinç pişerken şişeceği için kullanacağınız tencere veya tavanın yeterince büyük olmasına dikkat edin)
  4. Orta ateşte kaynamaya başlayınca üzerini kapatın ve ocağın altını kısık ateşe getirin
  5. 12–15 dk. pişirin, suyunu tamamen çekmiş olması gerekiyor
  6. Tahta kaşık vb. ile karıştırın ve bekletmeden servis edin
Çeşitlemeler
Hoş kokulu bir aroma için farklı baharatlar ilave etmeyi deneyebilirsiniz: örneğin pişirme sırasında pirince tarçın veya kakule ilave edebilirsiniz.
Kepekli pirinç kullanacak olursanız pişirme süresini uzatmanız gerekiyor. Suşi veya yapışkan pirinç kullanırsanız, su miktarı ve pişirme süresi daha az olmalı.

0 yorum: