Shakshouka Kuzey Afrika mutfağından bir yemek. Libya, Fas, Cezayir, Tunus ve Mısır’da ufak tefek değişikliklerle karşılaşıyorsunuz. Me...

Shakshouka… Şakşuka



Shakshouka Kuzey Afrika mutfağından bir yemek. Libya, Fas, Cezayir, Tunus ve Mısır’da ufak tefek değişikliklerle karşılaşıyorsunuz. Mesela Fas’ta enginar kalbi, patates ve bakla ile yapılıyor. Ama sadece buralarla sınırlı değil. Mesela İsrail’de de çok popüler. Humus ve falafelin en büyük rakibi olarak görülüyor. 1950’lerde yaşanan İsrail’e kitlesel göç dalgasında Tunuslu Yahudiler ve Magribi Yahudilerle birlikte buraya geldiği düşünülüyor. Kültürel etkileşimin tipik ve kusursuz bir örneği. Shakshouka Tunus Arapçası’nda ve diğer Magribi lehçelerinde “karışım” anlamına geliyor. Sebze yahnisi veya sebzeli yahni anlamına gelen bir Berberi sözcüğü chakchouka’dan türediği varsayılıyor. Bunu ayrı bir yazıda inceledim. İsteyenler şu linkten okuyabilir. Yemeğin kültürel etkileşimine bir örnek

Şimdi sıra tarife geldi.

Shakshouka

Malzeme

½ çay kaşığı kimyon tohumu

180ml zeytinyağı

2 iri kuru soğan, doğranmış

2 adet kırmızıbiber ve 2 adet yeşilbiber, 2cm’lik şeritler halinde kesilmiş

4 çay kaşığı esmer şeker (muscovado)

2 adet defneyaprağı

6 dal dağ kekiği, ayıklanmış ve yaprakları koparılmış

2 çay kaşığı doğranmış maydanoz

2 çay kaşığı kıyılmış kişniş, süslemek için

6 adet olgun domates, iri doğranmış

½ çay kaşığı safran

Bir tutam kırmızı pul biber

250ml su

8 adet yumurta (serbest gezen tavuk yumurtası)

Deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber

Hazırlanışı

1. Kimyon tohumlarını büyük döküm bir tavada yüksek ateşte 2 dk. kavurun.

2. Zeytinyağını ilave edin ve ardından hemen soğanları katıp 5 dk. soteleyin.

3. Yeşil ve kırmızıbiberleri ve baharatları ilave edin ve yüksek ateşte koyu bir renk alana kadar 10 dk. pişirin.

4. Domatesi, safranı, pul biberi, tuzu ve karabiberi ilave edin. Ocağın altını kısıp kısık ateşte 15 dk. pişirin. Yemek pişerken, ara sıra kontrol ederek makarna sosu kıvamını alacak şekilde su ilave edin. Tadına bakın ve baharatını, tuzunu ayarlayın. Biraz acı ve baharatlı bir tat olmalı. Önceden hazırladığınız baharat karışımları da kullanabilirsiniz.

5. Defne yapraklarını çıkarın ve daha sonra tavanın içindeki karışımı dört porsiyona bölün. Ocağın ateşini orta sıcaklığa ayarlayın ve her porsiyonun ortasında yumurtalar için ikişer oyuk açın. Her oyuğa bir yumurta kırın. Biraz tuz serpiştirip, tavanın üzerini kapatın. Çok kısık ateşte 10-12 dk. pişirin. Arada yumurtaların yeterince katılaşıp katılaşmadığını kontrol edin. Üzerine kişniş serperek servis edin.
Afiyet olsun

1 yorum: